tekstlogo mobiel

Logopediepraktijk Groningen

Keelklachten

Wie in het dagelijks leven de stem intensief moet gebruiken bij spreken of zingen, kan keelpijn krijgen. Hier kan een lichamelijke oorzaak in het spel zijn, maar ook verkeerd gebruik van de stem kan de bron van de problemen zijn.

keelholteSchrapen en kuchen

Intensief stemgebruik vermoeit de keel. Die vermoeidheid kan zich over het hele lichaam uitbreiden, waardoor je je aan het einde van de dag doodop voelt. De keel is geïrriteerd en kan branderig, pijnlijk of dichtgesnoerd aanvoelen. Ook bij veelvuldig keelschrapen en kuchen kunnen deze klachten voorkomen.

Als keelpijn na intensief stemgebruik regelmatig blijft voorkomen, kan men daarvan zo veel hinder ondervinden, dat de zin om te spreken afneemt. Bovendien kunnen mensen met een spreekberoep op den duur stemklachten ontwikkelen: ze worden hees en kunnen hun stem niet meer gebruiken zoals ze willen.

Wat kan een logopedist?

In de behandeling wordt aandacht besteed aan de lichaamshouding als voorwaarde voor het goede stemgeven. Er zal gewerkt worden aan de ademhaling (adembeweging en ademritme) en aan een ontspannen manier van stemgeven. De logopedist geeft stemsparende adviezen, ook wel stemhygiënische adviezen genoemd, en besteedt aandacht aan arbeidsomstandigheden als akoestiek en omgevingslawaai.

Wie zich de aangereikte technieken eigen maakt en de stemsparende maatregelen ter harte neemt, ziet meestal de keel- en stemklachten geheel verdwijnen.

Het onderzoek en de behandeling van keelklachten bij intensief stemgebruik wordt als regel vergoed door de ziektekostenverzekeraar.

zoeken mobiel